ČSSD odvolala členy ODS z funkcí na jihomoravském hejtmanství

Brno - Jihomoravští radní z ODS skončili jako předsedové a místopředsedové komisí krajské rady. Odvolali je radní za ČSSD v reakci na odchod občanských demokratů ze společné koalice. ODS, která je nově opoziční stranou, má mít podle hejtmana Michala Haška postavení odpovídající této roli. ČSSD jedná o nové koalici s lidovci.

Občanští demokraté skončili v komisích rady na deseti postech. Dalších zhruba deset lidí odvolali dnes radní za ČSSD z představenstev a dozorčích rad krajských firem a sdružení právnických osob. V jedenáctičlenné krajské radě dnes zasedá sedm sociálních demokratů. Změní se to po uzavření koalice s lidovci. Hašek dnes řekl, že jednání bude trvat ještě asi dva týdny. Naznačil, že lidovci budou mít v radě silnější zastoupení, než měla ODS. Vyplývá to ze síly stran v zastupitelstvu, zatímco ODS získala 11 mandátů, KDU-ČSL 18. Sociální demokraté jako vítězové voleb obsadili 26 křesel.

Právě s jednáním o nové koalici souvisí i současné odvolávání občanských demokratů. Lidovci už dřív řekli, že chtějí na kraji více funkcí, než měli dosud. Místa bylo proto třeba uprázdnit. Hašek nevyloučil, že do některých křesel by se občanští demokraté mohli vrátit. Mají prý nominovat své zástupce.