Rudnické byty po 10 letech stále čekají na kolaudaci

Rudník – Ani deset let od chvíle, kdy v Rudníku na Trutnovsku postavili se státní dotací tři nové bytovky, nejsou domy zkolaudované. Nájemníky trápí vážné závady. Obec výstavbu dostatečně nekontrolovala a kvůli prohraným soudním sporům s projekční firmou za domy zaplatila už dvojnásobek proti rozpočtu. Kolaudaci brání špatná statika stropů a nevhodné sádrokartony.

Místostarosta Rudníku a nájemník jednoho z bytů Petr Folberger informoval, že obyvatele nejvíce trápí plísně, zatékání nebo zamlžování oken. V jednom bytě dokonce vypadlo okno z rámu. Za projekt domů v Rudníku dostal v roce 2001 Milan Rak a jeho Archteam z Brna hlavní cenu obce architektů. Už tehdy si nájemníci hlasitě stěžovali.

Autor projektu Rak ani jeho Archteam případ Rudník veřejně nekomentují. Chyby neuznali. Nájemníci podle nich byty špatně užívali. Ze soudních pří vyšlo najevo, že obec si stavbu řádně nehlídala. Proto už za domy zaplatila dvojnásobek proti rozpočtu, přes 40 milionů korun. Dalších pět milionů padne na opravu. Archteam nabídl pomoc. Obec chce s opravami začít ještě letos.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)