Borovice kleč ohrožuje v Krkonoších chráněné rostliny

Krkonoše – Dřevinu uměle vysázenou po druhé světové válce musí lesníci prořezat, místy o devadesát procent. Borovice kleč se nachází nad horní hranicí lesa, tedy kolem 1200 metrů nad mořem. Původně měla zadržením vody ochránit Podkrkonoší před ničivými záplavami, nyní ale ohrožuje ekosystém.

Tomáš Janata ze Správy KRNAP informoval, že borovice kleč utlačuje původní druhy smilkových trávníků a narušuje unikátní půdní formy, které se nacházejí právě jen v Krkonoších, navíc jen na pár čtverečních kilometrech na vrcholcích hor. Jedním z druhů rostlin, které kleč vytlačuje, je například prha arnika.

Kleč určenou k prořezání lesníci barevně označují. „V některých místech budeme vyřezávat pouze malé plochy, jinde to však bude zásah podstatně větší, nemělo by to ale přesáhnout devadesát procent,“ uvedl botanik Josef Harčarík. Správa parku připravovala projekt několik let. Teprve teď ale získala peníze alespoň na jeho první část.

Reportáž Vladimíra Plecháčka (zdroj: ČT24)

Tento projekt je zhruba pětinou plánovaných zásahů, celou akci podpořila EU 85 procenty, tedy čtyřmi miliony korun, jak dodal Radek Drahný. Ochranáři budou prořezávat kleč na 180 hektarech národního parku. Jejich práce potrvá několik let.