Prales na Ještědu se úspěšně rozrůstá

Liberec - Prales na Ještědu se rozrostl o dalších 10 hektarů, takže se nyní rozprostírá celkem na 35. Projekt, který má za cíl vytvořit původní pestrý les namísto stávající monokultury smrku, má tak větší šanci na úspěch, protože se pět pozemků začíná postupně propojovat. Ve sbírce na ně přispěla veřejnost téměř dvěma miliony korun. Autoři projektu doufají, že se nově vznikající ještědský prales stane vzorem i pro myslivce i další majitele lesů a že smrkových monokultur bude v Česku pomalu ubývat.

Cílem ekologů na ještědském hřebenu je oživení téměř mrtvého lesa. Dobrovolníci tu prosekávají smrky a vysazují místo nich jedle, buky, javory a jilmy. Malých stromků je tu už na 30 tisíc. „Podařilo se nám získat dva další pozemky o celkové rozloze téměř deset hektarů. Leží mezi našimi dosavadními pozemky, a i když jsme je zatím úplně nepropojili, tak se alespoň zkoncentrovala oblast, na kterou se zaměřujeme,“ uvedl Jan Korytář ze Společnosti ochránců přírody Čmelák.

Nový pozemek stál bezmála milion korun, ochránci přírody na něj získali peníze ve veřejné sbírce. „Přirovnal bych to skoro k Národnímu divadlu. Za pomoci peněz veřejnosti ale pomáháme rozšiřovat a zlepšovat nový prales,“ směje se další člen sdružení Čmelák Martin Benda.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Pozemky vadí myslivcům

Projekt má ale jeden háček, oplocené pozemky budoucího pralesa jsou dlouhodobě trnem v oku myslivcům. Dva metry vysoké pletivo, které se táhne dva kilometry daleko, prý vadí zvěři. „Tady se bez ohledu na zvěř zaplotila obrovská plocha, která je pro zvěř překážkou. Zvěř je přitom naučená na chodníky, které má vyšlapané,“ zlobí se předseda místního mysliveckého sdružení Josef Rozkovec. Ekologové proto chtějí od nynějška budovat spíše větší počet menších oplocení, i když je to dražší, aby se vyhnuli dalším sporům.