Města na Chebsku a německý akcionář bojují o dividendy

Cheb - Čtyři největší města na Chebsku a zároveň významní akcionáři vodohospodářské společnosti CHEVAK svolávají mimořádnou valnou hromadu. Chtějí zabránit tomu, aby 28 milionů korun z loňských 30 milionů zisku CHEVAKu dostal další akcionář, německá firma NGW Duisburg. Přednostní právo na dividendy jí ale zajišťuje zakladatelská smlouva. To má platit až do roku 2018, protože firma přinesla rozhodující investice. Starostové ovšem považují smlouvu, podepsanou jejich předchůdci, za nevýhodnou.

Společnost NGW Duisburg vložila po podpisu smlouvy v roce 1998 do modernizace zařízení 300 milionů korun. Za to dostala přes 30 procent akcií. Starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík říká, že výhodnější bylo vzít si úvěr.

„Forma úvěru v roce 1998 by znamenala zatížení ceny vody při tehdejších cenách o 5 korun na kubík více, než je tomu v současné době,“ reaguje Michaela Polidarová, výkonná ředitelka CHEVAKu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Svolavatelé mimořádné valné hromady, starostové Aše, Chebu, Františkových Lázní a Mariánských Lázní, nemohou proti vůli NGW Duisburg prosadit změny v zakladatelské smlouvě. K tomu by potřebovali 75 procent hlasů akcionářů. Jisté možnosti ale obcím zůstávají.

„Abychom zablokovali odeslání dividend“

„Budeme mít jednoznačnou sílu jako nadpoloviční většina na to, abychom na každý rok zablokovali odesílání dividend do Německa, a to klidně až do roku 2018. Peníze zůstanou v pokladně, nikam nezmizí, a pak se mohou rozdělit mezi všechna města a obce,“ říká starosta Františkových Lázní Mlátilík.

„Vysvětlíme naše stanovisko, jsme ochotni poslouchat stanovisko obcí a na konci se určitě najde vzájemná dohoda,“ věří Steffen Zagermann, jednatel CHEVAKu a zástupce NGW Duisburg. Mimořádná valná hromada se sejde v pátek 30. července.

Akcionáři CHEVAK Cheb, a.s.
Zdroj: ČT24