Mělník zůstane až do komunálních voleb bez radních

Mělník – Chod města Mělník je už nyní velmi problematický. Protože usnesení musí schvalovat zastupitelstvo, důležitá rozhodnutí se oddalují. Bývalí radní teď mluví o tom, že by svou funkci měl opustit i starosta. Místo prázdnin teď zastupitelé musí docházet na zasedání každých 14 dní. Nefunguje totiž rada města, která se rozpadla poté, co tři radní v půli června složili své funkce.

Místostarosta Jaromír Kovářík (ODS) informoval, že v současnosti město nemá ani 11 radních. Ti už nechtěli pokračovat kvůli sporům s nejužším vedením města. Pokus o zvolení náhradních radních nevyšel, stejně jako ztroskotal návrh, aby některé kompetence rady převzal starosta Miroslav Neumann (ODS). „Bylo mi naznačeno, že bych měl uvažovat o rezignaci. Ve funkci zůstanu do konce volebního období,“ prohlásil.

Kvůli problémům na radnici nestihli například zastupitelé včas schválit smlouvu s firmou, která má provádět opravy silnic po zimě. Začít se mělo minimálně o měsíc dřív. Provoz městské samosprávy se také prodražuje – například už jen kvůli tisku dokumentů navíc, 60stránkové materiály musí každý druhý týden dostat na stůl místo 7 lidí 21. Vedení města už podle svých slov stříhá metr do komunálních voleb, které přinesou změnu. Zbývají necelé tři měsíce.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)