Do Horšovského Týna láká Arabela

Horšovský Týn (Domažlicko) – Správci zámku v Horšovském Týně na Domažlicku vsadili na netradiční doprovodné výstavy a prohlídky. Jen výstavu v Erbovním sále, která je věnovaná kostýmům a rekvizitám z pohádkového seriálu Arabela a Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek, už navštívilo na 5 000 turistů. Pořadatelé se sice obracejí především na dětské návštěvníky, jsou však přesvědčeni, že se jim s dětmi podaří oslovit zároveň i jejich rodiče.

Arabela, král Hyacint, čaroděj první kategorie Vigo, Rumburak, ale i Fantomas, to jsou známé postavy, se kterými se návštěvníci zámku v Horšovském Týně mohou díky kostýmům a rekvizitám setkávat již téměř dva měsíce. „Na výstavě mohou vidět kostýmy ze seriálu Arabela nebo si mohou prohlédnout kouzelný prsten, zvoneček a také kouzelný měšec,“ potvrdila průvodkyně zámkem Nela Bendová. Zámek a hrad Horšovský Týn nabízí pět prohlídkových okruhů. Výstava Arabela je ten nejkratší a bez výkladu průvodce, je ale jednoznačně nejúspěšnější. „Návštěvnost na ostatních okruzích oproti návštěvnosti Arabely je dvoutřetinová,“ uvedla pokladní Vlasta Langová.

Některé hrady a zámky v Česku letos vykazují úbytek návštěvníků i o desítky procent. Zámek Horšovský Týn se může naopak pochlubit vzrůstající návštěvností. Jeho pokladnou letos prošlo o zhruba 15 procent více lidí než v roce 2009. „Zaměřili jsme se na dětského návštěvníka. Určitě to skýtá možnosti, jak nalákat na hrad a zámek nejenom děti, ale samozřejmě i jejich rodiče,“ prohlásil kastelán zámku Horšovský Týn Jan Rozendorfský.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Výstava Arabela na zámku v Horšovském Týně potrvá ještě do 30. července.

Správci zámku v Horšovském Týně na Domažlicku vsadili na netradiční doprovodné výstavy a prohlídky.
Zdroj: ČT24