Nádraží v Merklíně má další využití

Merklín (Karlovarský kraj) – V Merklíně u Karlových Varů přestavěli vlakové nádraží na nájemní byty. Radnice tak vyřešila poměrně rozšířený problém, co s nádražími, která opustili železničáři. Po dlouhých letech se podařilo obci uspět s žádostí o nevyužívaný objekt nádraží. Získala jej do vlastnictví, zrekonstruovala, budova dostala novou tvář. V přízemí se bude nacházet informační centrum a malé městské muzeum, jehož část bude věnována také místní železnici. V prvním patře budovy nabízí obec nájemní bydlení, upravené jsou i plochy kolem stanice. Merklín tak je dobrým příkladem pro další obce, které řeší obdobný problém.

Merklínské nádraží ještě před rokem a půl vypadalo jinak, než vypadá dnes. Místní radnice ho koupila od státu s poměrně velkým pozemkem za milion korun a budovu opravila. V přízemí zachová čekárnu a z bývalých prostor pro přednostu vznikne infocentrum. Kolem nádraží vybudovala radnice altány a hřiště, investovala 22 milionů korun, z toho 17 milionů tvoří státní dotace. V patrech nádraží ale hlavně vzniká pět bytů. „Obec nájemcům umožnila na 15 let snížit nájemné, opravují si to za své vlastní prostředky. A mají na to předkupní práva,“ uvedl starosta Merklína Josef Níč (nez.).

Je hodně nádraží, která jsou v tak špatném stavu, že o ně radnice, případně jiní investoři nemají zájem. Příkladem z Karlovarska je třeba nádraží v Hranicích u Chebu nebo o něco dál nádraží v osadě Studánka, místní radnice o ně nemají zájem. Zájem by naopak byl mezi soukromými investory o malé nádraží v krušnohorské Vysoké Peci. „Bylo několik zájemců, mezi nimi i majitel elektrodílny v Nejdku, ale nedošlo k tomu. Myslím, že dráhy nemají zájem,“ prohlásil majitel domu vedle nádraží Jan Herna. Tomáš Drvota ze společnosti Správa železniční dopravní cesty však namítl: „Všechno záleží na rozhodnutí vlády a na mezirezortních řízeních, které zajišťuje ministerstvo dopravy. Řekl bych, že je to otázka řádově spíše měsíců.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

A zkušenost z Merklína, kdy starosta o převod nádraží usiloval dvanáct let, vše podtrhuje.

V Merklíně u Karlových Varů přestavěli vlakové nádraží na nájemní byty.
Zdroj: ČT24