Lidé by se neměli koupat v rašelinných jezírkách, varují ochranáři

Karlovy Vary - Rašelinná jezírka v Krušných horách letos díky vysokým teplotám lákají turisty ke koupání. Ochranáři ale varují před nebezpečím takovéhoto osvěžení, protože chladná voda a rašelina můžou vytvořit nebezpečnou past. Rašelina, která se pod kalnou vodou skrývá na dně jezírek, může být hlubší než dva metry, a pokud se tonoucí nemá v okolí čeho chytit, z přírodní pasti se nedostane. Většina jezírek je navíc chráněnou přírodní lokalitou.

Další nebezpečí představují klacky a kamení pod kalnou hladinou, o které se mohou turisté snadno zranit. „Jsou tam strmé srázy, není to uzpůsobeno ke koupání, voda je velmi chladná,“ říká mluvčí karlovarského krajského úřadu Andrea Bocková. Na většině rašelinných jezírek v Krušných horách by se podle úředníků kraslické radnice lidé vůbec koupat neměli. Jiří Hejkal z kraslického úřadu upozorňuje, že jezírka se většinou nacházejí v národních přírodních rezervacích, kam je zakázaný vstup.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Díky tropickému počasí, které s sebou přináší teplotní rekordy, ale míří k jezírkům táborníci i vandalové, kteří unikátní přírodní lokality ničí. „Potkal jsem skupinu lidí, kteří v pet lahvích odnášeli masožravé rostliny, které v místních lokalitách nadloubali,“ popisuje různé formy vandalství jeden z místních Rudolf Kovařík. Zřejmě už příští rok úřady rozšíří ochranu na všechna krušnohorská jezírka. Táborníkům a vandalům pak budou hrozit vysoké pokuty.

  • Jezírko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182341.jpg
  • Jezírko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182339.jpg