Brno uvažuje o centrální pohotovosti pro dospělé

Brno - Dospělí pacienti v Brně často navštíví v případě nutné zdravotní péče nejbližší nemocnici - to by se nyní mělo změnit. Pro všechny dospělé pacienty by totiž měla vzniknout jediná centrální pohotovost. Volají po ní hlavně nemocnice, které musejí večer a v noci ošetřovat příliš pacientů, kteří ne vždy přicházejí s akutními obtížemi. Centrální pohotovostí moravské metropole se má stát Úrazová nemocnice v centru města.

Lidé v Brně jsou zvyklí, že i večer a v noci při potížích okamžitě zamíří do nejbližší nemocnice. S přílivem takzvaných nočních pacientů mají potíže hlavně fakultní nemocnice v Bohunicích a u svaté Anny. Vadí jim, že jako zařízení pro špičkovou péči musí často řešit banality.

„Není výjimkou, že na chirurgickou ambulanci přijde pán s klíštětem nebo na ambulanci neurologie pacient, který má bolesti zad už několik týdnů,“ stěžuje  si náměstek Fakultní nemocnice u svaté Anny Ivo Rovný.

Náměstek primátora města Brna Daniel Rychnovský (ČSSD) o změnách ve zdravotnickém systému (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice u svaté Anny odhaduje, že až polovina takzvaných nočních pacientů sem nepatří. „Třicet procent lidí k nám chodí zcela neoprávněně a 20 procent by mohlo být ošetřeno v zařízeních nižšího typu,“ doplňuje Ivo Rovný.

Získá pacienty brněnská úrazovka?

Ředitelé nemocnic proto s vedením města začali vymýšlet řešení, jak jednotlivým zařízením ulevit. „Pokud bychom chtěli zavřít brány těchto nemocnic v noci, musíme najít adekvátní náhradu,“ upozorňuje náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Zatím vše směřuje k tomu, že zmíněnou náhradou by měla být centrální pohotovost v Úrazové nemocnici v Brně. Její vybudování by město přišlo na nemalé peníze. Ředitelé nemocnic sice chtějí ulevit od nočních pacientů, ale jedním dechem dodávají, že i když bude v budoucnu fungovat centrální pohotovost, nikoho nemohou odmítnout ošetřit.