V Doksech vyplatí lidem přeplatky místo Lenoxy radnice

Doksy (Českolipsko) – Město Doksy vrátí odběratelům tepla od firmy Lenoxa přeplatky za rok 2006. Jsou to peníze, které si společnost účtovala neprávem v tehdy ještě městských bytech, občané hrozili městu žalobou. Lenoxa, která je teď v konkurzu, je dlouhodobě terčem kritiky kvůli přemrštěným cenám a bezdůvodnému odpojování odběratelů od tepla. Lidé platili až tisíc korun za gigajoule, což je téměř dvojnásobek běžné ceny. Kvůli dluhům Lenoxy zůstalo v březnu na krátký čas bez tepla velké množství bytů na tamním sídlišti, mateřská škola, domov důchodců i městský úřad.

Po třech letech přišla konečně spravedlnost, tak vidí rozhodnutí zastupitelů obyvatelé Doks, kteří platili Lenoxe přemrštěné ceny za teplo. Přeplatky lidem zaplatí radnice, protože v té době byly byty ještě města a právě město tehdy zálohy vybíralo. Nic na věci nemění ani to, že všechny vybrané peníze Doksy přeposílaly Lenoxe. Celkem se mezi domácnosti rozdělí 232 tisíc Kč. „Vyhráli jsme. Byl to dlouhý boj, mám dobrý pocit,“ uvedla Růžena Buriancová ze Společenství vlastníků bytů Pražská, Doksy a místostarosta města Karel Kapoun (ČSSD) doplnil: „Snad to v našem rozpočtu najdeme a nebudeme muset dělat nějaké velké zásahy. Jsou to však samozřejmě peníze, musíme je někde najít.“

Radnice bude chtít vyplacené peníze po Lenoxe. Firma je ale v konkurzu, dluží 180 milionů korun. Že se svou pohledávkou uspějí, radní nevěří. Stejně jako odběratelé, kteří po Lenoxe chtějí přeplatky za další roky. Dohromady jde o miliony, které už lidé pravděpodobně neuvidí. „Řada věřitelů, kteří čekají na peníze od Lenoxy, je velká a my jsme někde hodně vzadu,“ prohlásil předseda Společenství vlastníků bytů Pražská, Doksy Jaroslav Pejřimovský. Majitelé Lenoxy s novináři dlouhodobě nekomunikují. Problémy s firmou vyvrcholily v březnu, kdy bylo 700 domácností téměř 4 dny bez tepla a teplé vody, přestože Lenoxe řádně platily. Firmě teď hrozí, že přijde o licenci.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Energetický regulační úřad dosadil do všech kotelen Lenoxy nového dodavatele, který už domácnostem slíbil, že teplo zatím zdražovat nebude.

Město Doksy vrátí odběratelům tepla od firmy Lenoxa přeplatky za rok 2006.
Zdroj: ČT24