Prodej kulturních domů se v Budějovicích komplikuje

České Budějovice – Prodej kulturních domů, kterým chce město České Budějovice vylepšit strádající rozpočet, se potýká s problémy. Největší budovu na sídlišti Vltava magistrát bez úspěchu nabízel za vyvolávací cenu 35 milionů korun. Teď musí cenu snížit, přitom ale uvažuje i o dalším výprodeji.

Rozlehlou budovu s velkým sálem, hernou, restaurací a zkušebnami uprostřed jednoho z největších českobudějovických sídlišť za 35 milionů korun, tedy za cenu luxusního pražského bytu, nikdo nechce. Marek Lindauer z agentury Českobudějovický zvonek vidí hlavní problém v nevýhodné nájemní smlouvě, která je uzavřena na celý objekt.

Magistrát ale na prodeji trvá, rozhodl se slevit o pět milionů. Podle primátora Českých Budějovic Miroslava Tettera (KDU-ČSL) město peníze z prodeje nutně potřebuje. Opoziční zastupitel Miroslav Joch (ČSSD) to však nepokládá za řešení.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Kulturní dům Vltava podle radních ale není jediný na seznamu nemovitostí určených k prodeji. Magistrát uvažuje i o případné dražbě domu umění na centrálním náměstí. Zatím jediným kulturním domem, o jehož prodeji vedení města rozhodně neuvažuje, je Slavie na okraji centra. Sem by magistrát chtěl přenést většinu výstav nebo koncertů.

Opakovaná dražba kulturního domu Vltava by se měla uskutečnit v polovině září. Kdy by se měl mezi inzeráty objevit i dům umění, zatím není jasné.