Díky bouřkám se na hradě Sovinci propadla zem

Sovinec – Na hradě Sovinci u Rýmařova se kvůli prudkým bouřkám v posledních dnech propadla zem. V hradním příkopu je asi dva metry hluboký kráter. Památka je ale i tak pro návštěvníky stále otevřená, nesmí se pouze do příkopu. Případ teď bude řešit stavební úřad, který určí další postup.

Pod hradem se vine tajná podzemní chodba, jejíž existence se datuje do 17. století. A právě hned vedle vstupu do této chodby se zemina propadla. Podle statika zával hlíny naštěstí chodbu neponičil. Problémy zřejmě působí voda, která stéká z horního konce obce právě do hradního příkopu. Správa hradu upozorňovala na tuto skutečnost vedení obce Jiříkova už před dvěma lety. Podle ředitelky bruntálského muzea, které se o údržbu hradu stará, nikdo z obce na uvedenou skutečnost nereagoval, i když na ni kastelán upozorňuje průběžně. Starosta Jiříkova Bohumil Hrnčíř ale říká, že voda neteče jen z obecních pozemků, ale i okolních lesů nebo stříká ze silnice – a ta už v majetku obce není. „Řešení je těžké, protože my peníze nemáme,“ uvedl starosta. Dalším problémem také je, že není kam vodu odvézt. Veškerá kanalizace vede do hradního příkopu.

Podzemní chodba u hradu vznikla za třicetileté války. Ústila z hradního příkopu a končila v tzv. Lichtenštejnce, což je předsunutá dělová bašta ve vesnici.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)