Střížkov chystá potřebný stacionář, místní stavbu kritizují

Praha - V Praze 9 - Střížkově vzniká nový hospic pro osoby postižené Alzheimerovou chorobou. Zařízení, které po uvedení do provozu nabídne služby 12 klientům, má pomoci pokrýt poptávku po pečovatelských službách. V Praze totiž dosud funguje jen jeden takto specializovaný denní stacionář. Stavba hospice ale naráží na odpor některých střížkovských starousedlíků, podle kterých jim svou výškou zhorší kvalitu bydlení.

O vzniku stacionáře rozhodla na sklonku loňského roku radnice Prahy 9, která pro tyto účely začala rekonstruovat středisko sociální péče ve střížkovské vilové čtvrti. Přestavba objektu by měla vyjít na 50 milionů korun. Podle ředitelky střediska sociálních služeb městské části Prahy 9 Michaely Žáčkové tak chce radnice vyjít vstříc těm rodinám, které se nemohou během dne o své seniory postižené Alzheimerovou chorobou postarat.

Hlavní město má dnes jen jeden takový stacionář. „Čekací doby v tomto zařízení jsou velmi dlouhé, je to zhruba od tří do šesti let,“ uvedla vedoucí zdravotně sociálního oddělení Thomayerovy nemocnice Helena Šlenkrtová. Odborníci proto novou službu Prahy 9, kterou budou moci využít klienti i z jiných městských částí, vítají.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Nástavbu střížkovského střediska, kde by měl nový hospic fungovat, ale kritizují tamní starousedlíci. Vadí jim, že stavba bude převyšovat okolní zástavbu, a tudíž stínit. „Původně jsme se dohodli, že stavba bude pozastavena a že bude provedena změna stavby před jejím dokončením, následně sledujeme, že stavba pokračuje do vyšších poschodí,“ uvedl obyvatel Střížkova Václav Kňourek. Střížkovští proto chystají dopis ochránci lidských práv.

Podle radnice je však jejich kritika neopodstatněná. „Zdaleka nedošlo k zástavbě tak, aby je z hlediska osvětlení ohrozila,“ konstatoval zástupce starosty Jaroslav Tomšů.