Ostrava znovu bojuje se zhoršujícím se ovzduším

Ostrava -  Ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice hlásí další varovné zprávy o zhoršujícím se ovzduší. I přes teplé počasí přibývá u místních lidí zánětů průdušek a zápalů plic, nejvíce u dětí. Také lékaři se pozastavují nad tím, že se jim v ordinacích množí případy s nemocemi charakteristickými spíše pro zimní období.

Malý Matěj z ostravských Bartovic trpí odmalička astmatem. Přes léto nikdy problémy neměl. Letos je ale vše jinak. „Toto léto je syn poprvé nemocný, jinak byl vždycky v létě zdravý a teď se to zhoršilo,“ stěžuje si jeho maminka Blanka Kopecká. Vážně nemocný je také Jakub. I on má problémy s dýcháním. „Paní doktorka zjistila, že máme začínající zápal plic,“ říká jeho máma Václava Kakalejčíková. „Navzdory velmi krásnému počasí, které jsme měli ještě minulý týden, tady poprvé za svoji praxi vidím zimní nemoci jako záněty průdušek, zápaly plic,“ potvrzuje dětská lékařka Eva Schallerová. Ordinaci má právě v Ostravě-Radvanicích.

„Krajská hygienická stanice celoročně monitoruje v rámci Moravskoslezského kraje výskyt akutních respiračních infekcí. K dnešnímu dni nemáme žádné informace, že by v těchto lokalitách byl zaznamenán nárůst těchto nemocí,“ nesouhlasí Irena Martínková z protiepidemického odboru KHS. Nespokojených obyvatel přitom v Ostravě dál přibývá. Petici za lepší ovzduší do dnešního dne podepsalo už přes 20 tisíc lidí. „Petice si klade za cíl, aby byly v Radvanicích a Bartovicích dodržovány imisní limity,“ uvedl iniciátor petice Vladimír Burda.

Zlepšení by mohlo přinést odprášení některých provozů ve firmě ArcelorMittal. Investice za miliardu korun má být hotova na konci roku 2011. Už teď stavaři dokončili základy odprašovacího zařízení. „V současné době se montuje ocelové potrubí o průměru 3,6 metru pro odvod spalin z aglomerací,“ potvrdila mluvčí společnosti Věra Breiová. Podle odborníků by se po uvedení zařízení do provozu mělo ovzduší v přilehlých lokalitách – tedy v Radvancích a Bartovicích - výrazně zlepšit.

V Moravskoslezském kraji začal nově platit také regulační řád. Podle něj budou muset některé firmy v kraji v případě zvýšené koncentrace smogu výrazně omezit výrobu. Domluvit se s velkými znečišťovateli na dalších investicích, které by snížily emise z průmyslové výroby v Moravskoslezském kraji, chce i nový ministr životního prostředí Pavel Drobil. Do Ostravy přijede ve čtvrtek.