Habartovští litují stromy, které ustoupily parkovišti

Habartov (Sokolovsko) – Obyvatelé podkrušnohorského Habartova litují osmatřiceti vzrostlých stromů, které padly na úkor plánovaného parkoviště. Někteří navíc kritizují radnici, že stromy kácela uprostřed léta, a nepočkala až na zimní období vegetačního klidu. Radní se ale brání, že ke kácení museli přistoupit hned, neboť v prosinci již musí celou stavbu parkoviště kvůli dotaci z programu regenerace sídlišť předložit ministerstvu pro místní rozvoj.

„Počet parkovacích míst v této lokalitě je nedostatečný,“ vysvětluje starosta Habartova Ivo Zemánek důvod, proč radnice ke stavbě parkoviště v Gagarinově ulici přistoupila. Na projekt v rámci revitalizace sídlišť čerpá z ministerských fondů čtyři miliony korun. Místům pro automobily tak musela ustoupit necelá čtyřicítka padesátiletých lip, javorů a třešní. Projekt n počítá s úplnou náhradou vykácených stromů, logicky však budou mít podstatně menší korunu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Obyvatelům Habartova je pokácených stromů líto, někteří je považují ta necitlivé. Radnice však chybu neudělala, neboť směrnice kácet stromy v době vegetačního klidu pouze doporučují. „Je to stále na lidech. Jestliže je to doporučení, byl bych rád, aby se jim každý řídil,“ řekl Jan Svoboda, předseda západočeského Českého svazu ochránců přírody.

Radnice navíc argumentuje tím, že kvůli časovým lhůtám prodlévat nemohla. „Rozhodnutí o přidělení dotace jsme obdrželi na přelomu měsíců dubna a května a prostředky je nutno dočerpat a předložit do 12. prosince letošního roku,“ uzavřel starosta Zemek.

Poražený strom
Zdroj: ČT24