Opavskému gangu pomáhal s výrobou pervitinu i profesionální voják

Opava - Šest tisíc dávek pervitinu za více než milion korun během uplynulého půl roku uvařili dva muži v Opavě a v Ostravě. Další tři jim pomáhali a mezi nimi také profesionální voják z posádky v Hranicích. Právě kvůli výrobě pervitinu Českou republiku dlouhodobě kritizuje OSN a Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogové závislosti. Velitel střeleckého družstva vojenské posádky v Hranicích je u armády devět let. Několikrát se zúčastnil zahraničních misí v Kosovu. Místo své manželky šel na mateřskou a právě v té době podle policistů začal brát pervitin a v Opavě se zapojil do drogového byznysu.

„Jeho role v této kauze měla spočívat v obstarávání léků, které jsou v Polsku volně prodejné a které měl dál předávat za účelem výroby pervitinu,“ uvedl policejní komisař Ladislav Kubesa.

„Pervitin gang poté prodával a distribuoval nejen v Moravskoslezském kraji,“ dodala mluvčí PČR Opava Dagmar Schindlerová. Kariéra profesionálního vojáka skončila v minulých dnech, přišla si pro něj policejní zásahová jednotka. Ve vazbě skončili také jeho komplici. Jednoho z nich policisté zatkli právě ve chvíli, když vařil pervitin.

„Bylo vyrobeno kolem kilogramu až kilogramu a čtvrt pervitinu. Z toho se dá vyrobit asi šest tisíc dávek. Dá se tedy předpokládat, že ta droga se distribuovala ve větším objemu,“ řekl komisař Ladislav Kubesa. Právě kvůli výrobě pervitinu byla Česká republika už několikrát terčem kritiky ze strany OSN a Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1831/183069.jpg
  • Výroba pervitinu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1831/183070.jpg