Opavské Kateřinky budou útulnější

Opava - Opavský magistrát zahájil revitalizaci sídliště v Kateřinkách, kde žije kolem 12 000 lidí. Obyvatelé tady měli velký problém s parkováním a také tu chyběla zeleň. Obnova sídliště za 200 milionů korun je součástí Integrovaného plánu rozvoje města pro oblast bydlení. Pětaosmdesát procent nákladů hradí Evropská unie, zbytek zaplatí Opava ze svého rozpočtu.

Nedostatek parkovacích míst a neupravené zelené plochy – to jsou největší problémy na sídlišti v Opavě-Kateřinkách. Například ve vnitrobloku Antonína Sovy a Na pastvisku nechá město nově vysadit 3000 keřů a 50 stromů, přibudou také lavičky, odpadkové koše a osvětlení. Vzniknou i nové cesty pro pěší - dokonce podle toho, jak si je lidé sami vychodili - a také 90 nových parkovacích míst. „Situace s auty je už v takovém stavu, že velmi často dochází k tomu, že lidé musí volat strážníky, aby uvolnili výjezd z parkovacího místa, protože se auta navzájem blokují,“ uvedl tiskový mluvčí Opavy Jan Šindler.

„Problém s parkováním je tady hlavně k večeru, ale uvidíme, jak to bude vypadat po úpravách, mohl tady také viset nějaký plánek, jaké bude to konečné řešení,“ brzdí předčasný optimismus jeden z obyvatel sídliště Opava-Kateřinky. Město bude v Kateřinkách postupně revitalizovat asi deset vnitrobloků. Další úpravy čekají oblasti u ulic Holasická, Ratibořská a Grudova. Obnovy se dočká i házenkářské a dětské hřiště a také trojice zahrad mateřských škol.

„Celý integrovaný plán je nastavený zhruba na 200 milionů korun, přičemž jedna část jde majitelům domů a bytů, ti mohou revitalizovat domy a výtahy. Většina peněz jde do veřejných prostranství,“ upřesnil vedoucí odboru rozvoje města Opavy Petr Šnejdar. Úprava vnitrobloku Antonína Sovy skončí letos na podzim. Celková obnova sídliště potom v roce 2012.

  • Opava-Kateřinky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1831/183077.jpg
  • Revitalizace sídliště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1831/183078.jpg