V Olomouci už teď řeší vánoční trhy

Olomouc - Méně stánků, zboží zaměřené na Vánoce a kvalitnější zázemí pro návštěvníky – vánoční trhy v Olomouci letos zásadně změní svoji podobu. Alespoň to slibují radní, kteří v těchto dnech vybrali novou pořadatelskou společnost. Dosavadnímu organizátorovi trhů totiž vypršela sedmiletá smlouva. Kvůli stížnostem teď město navíc požaduje, aby celá akce měla mnohem důstojnější průběh.

Více než stovka dřevěných stánků - jeden nalepený na druhém - každým rokem blokovala podstatnou část olomouckého Horního náměstí. Zboží, které tu lidé mohli koupit, většinou nemělo s Vánocemi nic společného. Doslova jako pěst na oko pak působil kolotoč před vchodem do radnice. „V průběhu těch posledních sedmi, osmi let se o tom diskutovalo v podstatě každý ročník těch vánočních trhů – řada lidí měla stížnosti,“ potvrdil primátor Statutárního města Olomouce Martin Novotný.

„Zásadní námitka byla proti těm atrakcím. Ať tam není moc těch světýlek, aby to nemělo takovou tu kýčovitě cirkusovou atmosféru,“ řekl odborný pracovník památkové péče Jan Kubeš. Nový pořadatel teď tvrdí, že trhy v jeho pojetí budou více tradiční. Zaměří se na zvyky a obyčeje. Spolupracovat chce také s církví. „Chápeme to Horní náměstí jako výlohu města, která je nejvíce na očích veřejnosti, a já si myslím, že letos to budou ty pravé vánoční trhy,“ tvrdí pořadatel Pavel Spálený. „Město dává k dispozici prostor. Kulturní program a další prvky, které slouží veřejnosti, budou pokryty z výtěžku z prodeje,“ dodal náměstek primátora Jan Holpuch.

Takže jak by trhy měly vypadat? Pouze osmdesát stánků. Zboží výhradně s vánoční tematikou. Chybět nebude ani punč, který ale lidé tentokrát dostanou v keramických hrníčcích. Občerstvení se zaměří na tradiční regionální pokrmy. Stánky budou nově také na Dolním náměstí. Pořadatelé sem chtějí umístit i kluziště. „Účastnit by se toho měli i místní restauratéři a hoteliéři, kteří by si připravili určité pokrmy, které by potom ve velkém připravovali pro zmlsané jazyky,“ slibuje pořadatel Daniel Meller. Kromě vánočních trhů budou noví pořadatelé organizovat také oslavy letošního Silvestra.

  • Vánoční trhy - foto archiv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1831/183081.jpg
  • Horní náměstí před Vánocemi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1831/183082.jpg