V Hradci se v noci opět zvoní

Hradec Králové – Radní Hradce Králové na nátlak veřejnosti povolili, aby zvony na Bílé věži v historickém centru začaly znovu vyzvánět i přes noc. Od dubna platilo nařízení, které odbíjení od jedenácti hodin večer do sedmi hodin ráno zakazovalo. Tehdy radnice vyhověla stížnosti majitelů hotelu, protože zvonění podle nich „vyhánělo“ hosty. Proti tomu, že se v nočních hodinách přestane čas oznamovat, protestovali někteří obyvatelé města o půlnoci pod věží a zvonili sami. Chtěli si tak vymoci jednání s radnicí, na internetu v té době dokonce vznikla velká skupina příznivců nočního vyzvánění. Majitelé hotelu se s rozhodnutím radních smířit nechtějí.

Rušíme, co jsme zrušili, a povolujeme, co bylo dřív povolené, vzkázali hradečtí radní. Zvony na Bílé věži mohou po třech měsících znovu odbíjet i přes noc. „Je to skvělá zpráva, alespoň v tomto případě zvítězil zdravý rozum,“ uvedl obhájce zvonění Martin Struna a náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup (ODS) doplnil: „Lidé, kteří v blízkosti Bílé věže bydlí, si na pravidelné odbíjení už asi zvykli.“ Radní ustoupili tlaku části veřejnosti, která obnovení nočního zvonění požadovala. V květnu k tomu svolala i demonstraci pod Bílou věž. Přesně o půlnoci. „Nechápu, proč by se měly některé tradice rušit, když se stále mluví o tom, že by se měly dodržovat,“ prohlásila tehdy jedna z účastnic demonstrace.

Noční přestávky zvonění dosáhli letos v dubnu majitelé hotelu v těsném sousedství Bílé věže. Stěžovali si, že zvony ruší a budí hosty. S rozhodnutím radních obnovit odbíjení se nyní smířit nechtějí. „Je to holý nesmysl, ty zvony znějí 396krát za den. Proč tedy v noci, když tady na náměstí v 11 hodin večer není ani noha?“ protestuje majitel hotelu Otto Vacek a Jana Vacková dodala: „Do pokojů, kde to je nejvíc slyšet, dávám tlumiče do uší. Ztratíme dost velkou část klientely.“ Martin Soukup však podotkl: „Hlavním argumentem pro obnovení zvonění bylo, že je to určitá atraktivita města a z důvodu turistického ruchu by to mělo být zachováno.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora Soukup řekl, že ještě dnes vydá pokyn, aby Bílá věž začala zvonit i v noci.

Radní v Hradci Králové zakázali, aby zvony na renesanční Bílé věži v centru města přes noc zvonily, některým občanům se to však nelíbí.
Zdroj: ČT24