Makovská čapí mláďata se rozloučí s rodiči

Táborsko – Hvězdy internetové reality show, čapí rodinu ze záchranné stanice Makov, čeká loučení. Mláďata, která se v květnu vylíhla a odrostla pod kontrolou kamery, už se chystají na první cestu do teplých krajin. Rodiče je doprovázet nebudou, kvůli zranění totiž nemohou létat. S těmi letošními už odchovali dvacet mláďat.

Pro čapí rodinu z přízemního hnízda byl letošní rok výjimečně příznivý. V dubnu se rodiče Anička a Honza před objektivem internetové kamery pečlivě starali o pět vajec a nyní nad nimi většina potomků lítá. Jednoho vychovali v jiném hnízdě adoptivní rodiče. Dvě čápata vyrostli bez cizí pomoci a dvě slabší pro jistotu dokrmovali pracovníci stanice.

K rodičům na zem se teď vracejí už jen na noc. Nácvik na první cestu do teplých krajin je u konce. Létání i přistání zvládají bravurně, a to i přesto, že na rozdíl od ostatních čápat svoje rodiče létat nikdy neviděli. Dřív než mávat křídli navíc uměli chodit.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Po vzoru svých rodičů opustili hnízdo úplně poprvé tak, že sešli, a teprve po čtrnácti dnech začali zkoušet létání,“ nechala se slyšet pracovnice Záchranné stanice živočichů Makov Jiřina Račanová. Čápi od rybníka Makov mají díky internetu fanoušky po celém světě.

Čápi z Makova
Zdroj: ČT24