Mlýnecké biofarmě se daří i v 650 metrech nad mořem

Tábor - Na trhu prodává svoji zeleninu a bylinky i biofarmářka Jaroslava Marková z Mlýnce u Tábora. Ovšem skloubit hospodaření na farmě s přímým prodejem ve městech je pro její rodinnou firmu těžké. Proto se rozhodli využít nejmodernější formu obchodování a založili internetový prodej. Její farma leží v nadmořské výšce 650 metrů, přesto se Markové daří produkovat květiny, ovoce i zeleninu.

Marková se do farmaření pustila kvůli malebnému zastrčenému údolí v Mlýnci u Tábora. Její rodina zde hospodařila už před sto lety, a tak i ona chtěla, aby si udrželo svůj jedinečný přírodní ráz. „Farmářská produkce je v této oblasti spíše bizarní než přirozená,“ říká biofarmářka.

Kromě dvou dnů v týdnu, kdy prodává na trzích, nemá Marková čas na nic jiného než od časného rána do tmy pracovat. Má jen dva pomocníky, takže jí žádný volný čas, například na další trhy, nezbývá. I proto své bioprodukty prodává i přes internet. „Vyzveme zaregistrované odběratele, aby si objednávali, a jednou za čtrnáct dní naši trasu objedeme,“ vysvětluje Marková. Před deseti lety přitom o její biozeleninu nikdo nestál, dnes už jí vůbec nic nezbyde.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)