Sýc rousný se navrací do Orlických hor

Orlické hory – V Orlických horách se začíná dařit vzácné a ohrožené sovičce sýci rousnému. Odborníci to přisuzují projektu, jehož cílem je podpořit hnízdění tohoto ptáka. Začal před pěti lety a právě letos přinesl první znatelné výsledky. Sýc rousný je malá sova, k hnízdění vyhledává jehličnaté i listnaté, zejména bukové lesy vyšších poloh, hnízdí ale i v souvislých lesích poloh nižších. Hnízdí obvykle v dutinách po datlu černém, ochotně ale obsazuje i vyvěšené budky, takže jej lze snadno přilákat i na holiny vrcholových partií našich pohraničních horstev, odkud se les se starými dutými stromy již dávno vytratil.

Zatímco na začátku projektu bylo pět hnízdících párů sýce rousného, po pěti letech jich je více než dvacet a k tomu přibližně stovka mláďat. „Letos to vypadá výborně. Jsem moc rád, že projekt se tady rozběhl tak zdárně,“ prohlásil vedoucí Správy CHKO Orlické hory David Rešl a ornitolog Miroslav Dusík doplnil: „Právě v tomto roce byl dán dobrý základ, aby ta populace tady byla opravdu početná.“ Sýcům se v Orlických horách v minulých desetiletích nedařilo, neměli totiž dostatek přirozených hnízdišť – stromů s dutinami. Ornitologové proto společně s ochranáři před pěti lety v lesích rozmístili na dvě stě speciálně upravených budek. „Předpokládám, že v příštích letech budou postupně osídlovat další lokality, ve kterých dnes sýc ještě není,“ dodal Miroslav Dusík.

Projekt má podporu státních i soukromých lesníků. Sýc jim totiž, stejně jako další dravci, pomáhá bojovat s přemnoženými hlodavci, kteří způsobují škody na výsadbách. „Bez této metody zvyšování hnízdních možností dutinových dravců a sov bychom byli téměř bezbranní,“ potvrdil správce lesů rodiny Colloredo Mansfeld Ladislav Šimerda a ornitolog Dusík podotkl: „Spotřeba sýce je poměrně vysoká. Přestože je to malá sovička, má poměrně intenzivní metabolizmus. Denně spotřebuje dva až tři jedince drobných hlodavců.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Nejvíce sýců rousných v Česku, odhadem asi 200 párů, žije pravděpodobně v Jizerských horách, kde obdobný projekt odstartoval už v devadesátých letech.

V Orlických horách se začíná dařit vzácné a ohrožené sovičce sýci rousnému.
Zdroj: ČT24