Zadlužená obec nechtěla prodat rybník, tak prodala radnici

Ústí nad Labem - Chlumec u Ústí nad Labem patří mezi zadlužené obce, radní proto nedávno řešili dilema, zda prodat rybník, nebo radnici. Nakonec zvolili druhou možnost s tím, že budou na radnici dále v pronájmu. Jenomže teď se jim zdá nájemné příliš vysoké, vedení obce se tak možná bude stěhovat do místního hotelu nebo kulturního domu.

Podle starosty Chlumce Josefa Říhy má obec platit sto tisíc korun měsíčně, což považuje za příliš. Nový majitel René Volf ale považuje smlouvání o výši nájmu za podraz, radnici prý koupil jen proto, aby nemusela obec prodávat místní rybník. „Když jim teklo do bot a báli se o rybník, tak slibovali hory doly. Teď to tak není,“ stěžuje si Volf.

Volf je prý ochoten o nájmu ještě vyjednávat, zároveň už se ale domlouvá se soukromými zájemci. Radní tak řeší, kam se případně přestěhují. Starosta dává přednost kulturnímu domu, tím by ale obec přišla o obřadní síň. Výhodou naopak je, že by za něj obec nemusela platit nájem – podmínkou ovšem je, že vyhraje soudní spor se státem. I v případě prohry by ale obec za kulturní dům platila mnohem nižší nájem, zhruba 30 tisíc měsíčně.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)
Josef Říha
Zdroj: ČT24