Kostely v pohraničí se probouzejí jen pomalu

Plzeň – Přestože od konce druhé světové války a odsunu německého obyvatelstva z pohraničí uplynulo už pětasedmdesát let, obce, města i biskupství někdejších Sudet stále řeší, co s chátrajícími sakrálními památkami. V plzeňské diecézi je v současné době 437 římskokatolických kostelů, přičemž ve špatném stavu jich je pětapadesát procent. Biskupství proto často nabízí stavby k bezplatnému převodu kostelů na jiné majitele.

„Od roku 2005 bylo z těchto kostelů zhruba 70 převedeno na obce a občanská sdružení,“ informovala mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková. Církev má představu, že takové kostely mohou sloužit třeba jako koncertní síně anebo galerie.

Právě využití staveb je jeden z největších problémů. Ve velké míře vysídlené Sudety totiž po roce 1945 osídlili lidé, kteří neměli ke krajině a víře tak silný vztah jako německé obyvatelstvo. Farnosti tak přišly o věřící, což dnešní obnovu církevních památek rovněž značně komplikuje. Církev proto předává majetek novým majitelům, kteří mají podle ní větší šanci dostat na opravy evropské nebo státní dotace.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Zdrojem jsou i norské fondy, příkladem Tachovsko

Příkladem, kdy k opravě stavby pomůže teprve spojení více finančních zdrojů, je kostel sv. Archanděla Michaela v Brložci na Toužimsku. „Přispívá havarijní fond ministerstva kultury, fond obnovy památek Karlovarského kraje, obec Štědrá v posledních dvou letech pokaždé přispěla 200 000 a malou část dává i toužimská farnost,“ popsal finanční zdroje starosta Štědré–Brložce František Pánek.

Dalším způsobem, jak mohou města získat finance na opravu památek, jsou také norské fondy. Ty například jen na opravu sakrálních památek Tachovska poskytly 30 milionů korun. V půlce srpna se díky dotacím veřejnosti zpřístupní věž kostela ve Stříbře, na podzim budou osazeny zrestaurované barokní varhany v kostele Narození svatého Jana Křtitele v městečku Úterý. Do konce září by mohl být opraven kostel svatého Václava ve Vysokém Sedlišti a záchrany se díky fondům dočká i Santiniho kaple v Ostrově u Stříbra a klášter ve Stříbře. Tachovsko je oblastí s údajně největším počtem zanedbaných památek.

  • Stav kostelů plzeňské diecéze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1837/183604.jpg
  • Santiniho kaple v Ostrově u Stříbra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/715/71462.jpg