Synthesia do budoucna zlepší systém varovných SMS při havárii

Pardubice – Vyšetřování v pardubické Synthesii dopadlo pro firmu dobře. Za havárii v podniku na začátku července může závada v technologii, chemička předpisy neporušila a pokutu tak nedostane. To je závěr inspekce životního prostředí. Kraj však upozorňuje, že společnost po nehodě kvůli chybě v rozesílání varovných SMS zpráv, nepodala informace všem, kterým měla. Společnost tak neinformovala vedení města a ani jednoho z členů bezpečnostní rady kraje, i když to udělat měla. Chemička už závadu na softwarovém zabezpečení odstranila.

Jedovaté látky ze Synthesie unikly do ovzduší 1. července večer, zraněn nebyl nikdo. Inspekce životního prostředí nehodu vyšetřila. Za havárii může závada na technologii, chemička předpisy nezanedbala. „Při prověřování postupu pracovníků Synthesie v době úniku oxidu dusíku nebylo zjištěno porušení vnitřních předpisů,“ potvrdila ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP Hradec Králové Jana Samková. Kraj sice výsledky vyšetřování respektuje, upozornil ale také na další problém.

Krátce po nehodě totiž chemička neinformovala všechny osoby, které informovat měla. „Byla to technická chyba. Z celkových 51 SMS zpráv jich modemový systém 6 neodeslal,“ vysvětlil radní Pardubického kraje Václav Kroutil (ČSSD). O havárii nevěděli ani lidé z vedení pardubické radnice, dozvěděli se o ní až z vysílání ČT24. „Nebyl informován ani primátor, ani nikdo z oddělení krizového řízení,“ uvedl vedoucí kanceláře primátora Pardubic Michal Zítko.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Technickou závadu na softwarovém zabezpečení už chemička odstranila, chyba při rozesílání varovných SMS by se tedy opakovat neměla. Přesto starostové obcí v okolí chemičky, kteří varovnou zprávu obdrželi, volají po tom, aby je chemička informovala dříve. „Mně by udělalo radost, kdybych věděla o všem. O každé, byť malé mimořádné události,“ prohlásila starostka Rybitví Naďa Hubáčková (nestr.).

Synthesia už se k havárii vyjadřovat nechce. Tvrdí, že přijala řadu bezpečnostních opatření a celou záležitost uzavřela.