Přebytky zahrádkářů můžou být pochoutkou pro ostravskou zoo

Ostrava - Zahrádkáři a pěstitelé ovoce, kteří nevědí, co s bohatou úrodou, můžou pomoci zvířatům v ostravské zoo. Přebytky ze zahrádek mohou přinášet na vrátnici zoologické zahrady každý den do šesté hodině večerní. Ovoce ale nesmí být nahnilé, potlučené nebo plesnivé. Zvířatům v zoo může posloužit za výbornou svačinku rybíz, maliny, jahody, broskve nebo hrušky.

„Část přebytků, které nám lidé přinesou, spotřebujeme rovnou v syrovém stavu, a pokud by něco zbylo, zamrazíme to na pozdější dobu, kdy už toto ovoce není k dispozici,“ popisuje využití plodů zahrádkářství mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková. Dodává, že nejnáročnějším zvířetem je slon, který zkonzumuje zhruba 150 kilogramů potravy denně. Ročně dá zoo za potravu pro zvířata zhruba 5 milionů korun.

Pavlína Maršálková, kuchařka:

„Speciálně děláme párkrát do roka, když mají šimpanzi narozeniny nebo jsou křtiny, dort, jehož základem je piškot, ovoce, želatina… Je to dort se vším všudy.“

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Každý obyvatel zoo má svůj jídelníček. Například plameňáci potřebují speciální granule s betakarotenem, díky kterým získávají své typické zbarvení. Šimpanzi zase nepohrdnou bohatou snídaní, dostávají většinou granule, někdy mléko, meltu nebo dokonce čaj s ovocem. Návštěvníci ostravské zoologické zahrady se s jídelníčkem jednotlivých zvířat můžou seznámit během komentovaného krmení.