Zdevastovaný hotel Máj v Ústí má jít do dražby

Ústí nad Labem – Chátrající hotel Máj by už brzy mohl přestat hyzdit Ústí nad Labem, má jít totiž do dražby. Dříve tříhvězdičkový hotel stojí hned vedle rektorátu místní univerzity, jako noclehrárnu ho ale využívají jen bezdomovci. Máj totiž koupil jeho majitel v privatizaci, pak o něj ale ztratil zájem a od té doby stavba chátrá.

V krajním případě by mohl stavební úřad nařídit demolici, kterou by muselo zaplatit město. Starosta městské části Severní Terasa Leo Dittrich odhaduje náklady na zbourání na 30-40 milionů korun. Magistrát pak sice může po majiteli hotelu peníze vymáhat, je ale otázkou, zda by uspěl. Tento postup tak podle ústeckých radních v zastupitelstvu v žádném případě neprojde. 

Majitel hotelu nekomunikuje s úřady ani s novináři. Komplikovanou situaci kolem Máje teď odblokoval exekutor, který nařídil dražbu. Město už dopředu avizovalo, že se jí nezúčastní, zastupitelstvo by totiž muselo předem schválit, kolik může město za hotel utratit – tím pádem by byly jeho šance v dražbě minimální. Podle náměstka ústeckého primátora Jana Řeřicha (ODS) by navíc v případě vítězství muselo město zaplatit desítky milionů korun za sanaci území a ty magistrát nemá. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Pro úspěšnou dražbu teď bude rozhodující posudek statika. Pokud řekne, že je budova stabilní, pak lze přemýšlet o její přestavbě. Tím pádem by odpadly obrovské náklady na demolici a Máj by se mohl stát atraktivním zbožím. Je ovšem otázka, zda Ústí nebude s novým majitelem za deset let řešit stejný problém znovu.

Ruiny hotelu Máj
Zdroj: ČT24