Začala rekonstrukce unikátní křížové cesty

Brno – V Mikulově začali s rekonstrukcí zchátralé křížové cesty z poloviny 17. století. Ta patří k ojedinělým památkám tohoto typu v celé Evropě. Jako první byla obnovena vzácná kaple Božího hrobu, jejíž originál dodnes stojí v Jeruzalémě. Následovat by měla rekonstrukce dalších částí poslední cesty Ježíše Krista. Místo zastavení této poutní trasy dnes zástupci církve vysvětili.

Svatý kopeček už při příjezdu do Mikulova nelze přehlédnout. Ročně se tak na křížovou cestu vydají desetitisíce návštěvníků. Čtrnáct kapliček však je dlouhodobě v dezolátním stavu. To dnes naštěstí neplatí pro jednu z nich - Boží hrob. „Křížová cesta byla v takovém stavu, že jsem se za ni styděl a rozhodl se s tím něco udělat. To byla ta základní motivace,“ svěřuje se starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Opravou za více než milion korun prošla střecha, omítky, podlahy, kovaná barokní mříž i samotná socha Krista. „Jsem tím velice mile překvapen. Poděkování patří všem, kteří se o to zasloužili. Přeji si, aby se ta věc dotáhla do konce a opravilo se to celé,“ říká s dojetím monsignore Karel Janoušek. „Cestovní ruch je prioritou tohoto regionu a všechno, co se ho týká, finančně podporujeme. Tato památka ještě před rokem doslova padala,“ připomíná člen MAS Mikulovsko Michal Solařík.     

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Křížová cesta v Mikulově je nejstarším souborem v České republice. Podobná je k vidění až v severní Itálii. V další etapě by se měly rekonstruovat nedaleké schody, ale především celá křížová cesta.