Únik drůbežího trusu dusí stovky ryb na Domažlicku

Velký Malahov (Domažlicko) - Ve dvou rybnících v Jivjanech na Domažlicku hynou stovky ryb. Příčinou je zřejmě únik trusu z nedaleké velkodrůbežárny ve Velkém Malahově. Dva menší rybníky nad obcí Jivjany mají podle místních černou hladinu a zapáchají. Rybáři a hasiči předpovídají kvůli kritickému nedostatku kyslíku úhyn všech zhruba 1 500 ryb.

Hasiči zajistili výpustě z drůbežárny i z poškozených rybníků, aby se znečištěná voda nemohla dostat potokem do dalších dvou větších vodních ploch v obci a pod ní, které jsou součástí rybniční kaskády.

Ředitel drůbežárny Petr Červený:

„Řešíme aktuální situaci tak, abychom minimalizovali škody, a zároveň máme nějaký návrh, aby se to nemohlo nikdy opakovat.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Hasiči, rybáři, policisté, zástupci obce, odboru životního prostředí v Horšovském Týně i drůbežárny spolupracovali při ekologické havárii celou noc. „Nyní už ke znečištění nedochází. Odbor životního prostředí, inspekce i laboratoř odebraly vzorky a dnes odpoledne se dozvíme, jak velké znečištění je a co konkrétně ho způsobilo,“ řekl starosta Velkého Malahova Václav Brichzin. Podle něj se slepičí trus dostal meliorací do potoka. Starosta dodal pro ČT, že následovat bude instalace čeřidla a zasypání vápencem, aby došlo k okysličení kontaminované vody. Šéf drůbežárny Česká drůbež Petr Červený je s obcí v kontaktu, pomáhá při řešení problému a nabídl rybářům kompenzaci.

Chemici odhalili koncentraci močoviny

Pracovníci chemické laboratoře z Třemošné u Plzně zjistili, že je vysoce překročena koncentrace amonných iontů, zřejmě močoviny, a tím došlo k poklesu obsahu kyslíku a k úhynu ryb.

Jeden znečištěný rybník je v polích a druhý na hranici Jivjan. „Smrdí jako kanál. Hasiči nám řekli, že už ryby nezachráníme,“ řekl Jivjaňan Petr Štoger. Podle něj i starosty čistili pracovníci drůbežárny sklepní prostory haly. Vyplachovali je vodou, která pak spolu s trusem natekla do požární nádrže za halou a odtud do meliorací a následně do potoka.

Podle místních rybářů se mrtvé ryby drží zatím na dně a vyplavou až za dva nebo tři dny. Rybníky patří podle informací obce Klatovskému rybářství, které je pronajímá rybářskému sdružení. „Ryby nemají kyslík, co vyplave, to sebereme. S vodou se podle odborníků nedá nic dělat, ani ředit,“ řekl Štoger.