Unikátní knihovna v Lounech láká čtenáře večer i o víkendech

Louny – V Lounech byla dnes oficiálně otevřena nová budova knihovny, která vznikla v budově bývalého soudu. Výstavba včetně vybavení stála 50 milionů korun, velkou část město získalo z evropských fondů. Lounská knihovna má unikátní provozní dobu, je totiž otevřená i večer a o víkendech. Kromě půjčování knih nabídne také prostor pro odpočinek nebo různé výstavní plochy.

Oproti staré budově má teď knihovna k dispozici větší prostory, čtenáři tak v regálech najdou i knihy, které byly předtím uloženy jen ve skladu. Ředitelka knihovny Dagmar Bahnerová upozorňuje i na unikátní kavárnu, kde budou pracovat mentálně handicapovaní lidé, což prý není v českých knihovnách obvyklé. Má jich zde být devět a dohlížet na ně budou tři sociální pracovníci. Své oddělení v knihovně najdou i lidé se zrakovým postižením, nechybí ani chráněná dílna. 

V Lounech žije dohromady 18 tisíc lidí, z toho šest tisíc navštěvuje místní knihovnu. K tomu je nutné připočítat dva tisíce dětských čtenářů, což je podle ředitelky nejvyšší počet mladých čtenářů v přepočtu na počet obyvatel v republice. Nová budova tak byla opravdu zapotřebí. Původně však chtěla lounská radnice budovu bývalého soudu pronajmout ministerstvu vnitra, které tam chtělo zřídit regionální centrum cizinecké policie – od záměru ale později upustilo. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Stěhování ze staré budovy také nebylo vůbec jednoduché, bylo totiž potřeba přemístit kolem 150 tisíc svazků. Knihovna proto využila i dobrovolníky, kteří vytvořili lidský řetěz a knihy si podávali. Podle ředitelky se tak podařilo přestěhovat asi pětinu publikací. Se stěhováním navíc vypomohli i čtenáři, když si na čas domů vypůjčili skoro 40 tisíc knih.

Nová knihovna v Lounech
Zdroj: ČT24