Celodenní štreku po zámku vydrží jen Železný návštěvník

Lázně Kynžvart – Pondělní ráno na zámku Kynžvart na Chebsku začíná nevšední celodenní prohlídkou - skupina návštěvníků má před sebou 25 místností, z nichž v každé se zdrží zhruba půl hodiny, ve vyprávění se střídá celkem 13 průvodců. Za téměř sportovní výkon při celodenní prohlídce dostanou ti, kdo vydrželi až do konce, titul Železný návštěvník.

„Fyzicky jde o velmi náročnou záležitost, začíná se od devíti hodin a končí to někdy v podvečer. Návštěvník, který se toho zúčastní, má možnost dozvědět se ne něco, ale všechno,“ říká s trochou nadsázky zámecký kastelán Miloš Říha.

„Mám s sebou svačinu, pití a čerstvou hlavu, aby si člověk něco uvědomil a zapamatoval,“ přiblížila svou připravenost na celodenní prohlídku v počátku akce jedna z návštěvnic a další návštěvník s troškou hořkosti přiznává: „Právě jsem zjistil, že jsem svačinu nechal doma, takže je to super.“ Zhruba po dvou hodinách je čas na první přestávku, pak prohlídka pokračuje. Zvláštní akce končí v pět odpoledne.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

K celodenním prohlídkám minulý rok inspiroval průvodce jeden ze zklamaných návštěvníků. V e-mailu si stěžoval, že při hodinové prohlídce dostal jen velmi málo informací. „My jsme si řekli: 'Dobře, když to tedy chtějí, uděláme jeden den, kde opravdu dáme těm místnostem 20 až 30 minut',“ osvětlil vznik nápadu správce sbírek a depozitáře zámku Ladislav Novotný. Soutěž o Železného návštěvníka se bude opakovat opět za rok první pondělí v srpnu.

Česká architektonická památka
Zdroj: ČT24