Železná Ruda lávkovou cestu neotevře

Klatovy – Šumavská obec Železná Ruda získala třímilionovou dotaci z evropských fondů na obnovu lávkové cesty nad Čertovým jezerem. Může o ni ale přijít. Atraktivní stezka, která vznikla na konci 19. století, totiž zůstane pro turisty dál zavřená. Kvůli výskytu chráněné populace tetřeva hlušce totiž její zpřístupnění nedoporučil už druhý posuzovatel. Starosta obce tak hledá pro získanou dotaci jiné využití.

Lávková cesta nabízela turistům jedinečné výhledy na ledovcové Čertovo jezero až do roku 1948. Poté se stala nepřístupnou součástí hranic a před dvaceti lety byla cesta zrušena úplně. Skoro kilometr a půl dlouhou stezku se už několik let snaží obnovit město Železná Ruda, ochranáři jsou ale kvůli výskytu ohroženého tetřeva hlušce stále proti. „Ta oblast je přes letní období klíčová z hlediska životního cyklu tetřeva. Navíc je to oblast, která je prosta jakéhokoli rušení, a ti tetřevi se tam stahují jako do určitého útočiště,“ vysvětluje autorizovaný posuzovatel vlivu na životní prostředí Ondřej Bílek. „Pro nás to znamená, že jsme trochu očištěni od podezření, že bráníme vstupu lidí do této oblasti. To doporučení říká, že ochrana tetřeva v té oblasti je skutečně citlivá,“ dodává náměstek ředitele Národního parku Šumava Pavel Hubený.   

Železná Ruda teď hledá náhradní uplatnění pro tři miliony korun, které na obnovení lávkové cesty získala z evropských fondů přeshraniční spolupráce. Musí je proinvestovat do jara příštího roku. „Já nyní čekám na zamítavé stanovisko CHKO Šumava a potom se budu snažit ty peníze použít pro jiné aktivity,“ říká starosta Železné Rudy Michal Šneberg.   

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Lávková cesta nemusí být turistům zapovězena navždy. Záleží na populaci tetřeva hlušce. Pokud se v budoucnu zlepší, může se o jejím otevření znovu začít uvažovat.