Ostravská policie kontrolovala doklady zahraničních dělníků

Ostrava - Cizinecká policie v centru Ostravy kontrolovala pobytové i pracovní povolení u zahraničních dělníků. Na velké akci v jednom z největších stavenišť se kromě pořádkových služeb podíleli také celníci a ostravský úřad práce. Letos už kvůli nelegálnímu pobytu a chybějícímu pracovnímu povolení ostravská policie vyhostila 10 cizinců.

Samotnému prověřování platnosti dokladů předcházelo důkladné zajištění celého areálu staveniště. Přípravy měly jediný cíl – zamezit případnému útěku dělníků. Posléze již na staveniště Karolina dorazilo více než sto celníků, policistů a pracovníků úřadu práce. „Jednalo se zejména o kontrolu nelegálních pobytů a nelegálního zaměstnávání. V případě nálezu bude dotyčná osoba zadržena a zahájí se proti ní správní řízení,“ řekl Miroslav Bureš z Inspektorátu cizinecké policie Ostrava.

Karolina je v současnosti jedno z největších stavenišť v Ostravě. Prověřovala se tak totožnost více než 260 lidí, většinou cizinců. Běžné kontroly přitom pořádá příslušný inspektorát. Akce podobná té dnešní se koná pouze několikrát do roka, jak potvrdila mluvčí ostravské policie Daniela Vlčková.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

S kontrolami pomáhal Schengenbus

Policisté navíc využili speciální pojízdné centrum k elektronické kontrole legálních dokladů, tzv. Schengenbus. I díky němu policie nakonec zadržela dva celostátně hledané Čechy a šest Rumunů, kteří jsou podezřelí z padělání. „Zde policisté mají možnost dát doklad, my provedeme jeho kontrolu, zda nevykazuje nějaké odlišnosti od originálu, a jsme schopni říci, zda tento doklad je pravý, či nikoliv,“ dodala Denisa Kubíčková z odboru specializovaných činností Frýdek-Místek.

Úřad práce v současnosti eviduje v Ostravě téměř 3 500 pracujících cizinců ze zemí Evropského hospodářského prostoru a více než 400 z takzvaných třetích zemí.