Náměstek primátora Jihlavy řeší své přestupky výmluvou na osobu blízkou

Jihlava – Náměstek jihlavského primátora Radek Vovsík čelí obvinění hned z několika přestupků. Všechny se týkají překročení rychlosti se služebním autem, které má přidělené výhradně on. Přestupkovému řízení se ale vždy vyhnul s tím, že služební auto řídila osoba blízká a tudíž, podle zákona, nemusí sdělit, o koho jde. Vovsík přitom může za své přestupky přijít až na půl roku o řidičský průkaz. Jeho případem se navíc bude zřejmě zabývat i politický klub ODS v Jihlavě.

„Toto vozidlo je přiděleno politikům k činnosti soukromé nebo pracovní a mají ho řídit jen oni,“ řekl ČT tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal. Mluvčí Radek Tulis dodal, služební vůz náměstka překročil rychlost nejméně třikrát.

Jihlavská policie se nechce k osobě viníka ani majitele vozidla konkrétně vyjadřovat. Její mluvčí Jana Kroutilová ale potvrdila, že v Plzeňském kraji jelo auto příliš rychle: „Řidič vozidla jel v úseku, kde je nejvyšší povolená rychlost 80 kilometrů, 115.“

Reportáž Radovana Daňka a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Vovsík je v knize jízd ve všech případech uvedený jako řidič. Přesto se v přestupkových řízeních vymlouvá na osobu blízkou. Náměstek a kandidát ODS na budoucího jihlavského primátora ČT prostřednictvím SMS vzkázal, že je připravený nést za přestupek odpovědnost ve správním řízení. Případem se zřejmě budou zabývat i zastupitelé Jihlavy a místní politický klub ODS.