Kolín se chce zbavit nájemníků bytů, kteří vlastní jinou nemovitost

Kolín – Město Kolín poslalo výpovědi všem nájemníkům obecních bytů, kteří jsou zároveň majiteli nějakých nemovitostí. Mnozí byli takovým postupem města šokováni a hodlají se obrátit na soud. Spousta z nich totiž vlastní například jen rekreační chatu, kde se nedá trvale bydlet. Desítky nájemníků příkaz vyděsil a teď se obracejí na občanskou poradnu s žádostí o pomoc.

Kolínská radnice doručila 150 obyvatelům města dopis, v němž jsou informováni o výpovědi nájemní smlouvy městských bytů, protože vlastní podle katastru nemovitostí objekt, který je určen k bydlení. Do tří měsíců se proto z bytů mají vystěhovat. Gabriela Kaucká z Občanské poradny Nymburk informovala, že Kolín vůbec nezjišťoval, o jakou nemovitost se jedná, zda je trvale obyvatelná.

Vedení města ale postup obhajuje, chce se tímto způsobem zbavit nájemníků, kteří městské byty zneužívají, například je dál načerno pronajímají a přitom bydlí někde jinde. „Stojíme o každý volný byt, který bychom mohli dále přidělit,“ nechal se slyšet místostarosta Kolína Pavel Hoffmann (SNK ED). Nový systém se městu osvědčil jen částečně. S výpovědí zatím souhlasila jen desítka nájemníků. Mnohem víc je ale těch, kteří vlastní například jen malou rekreační chatu, kde chybí elektřina i voda. Trvale bydlet tam nelze.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Pavel Hoffmann však ubezpečil, že pokud takoví nájemníci skutečně prokáží, že objekt vlastní pouze k rekreaci, od výpovědi z nájmu město ustoupí. Vynaložené tisíce korun za sepsání žalob na neplatnost výpovědí ale nájemníkům nikdo nevrátí. Tratit bude i město – pokud prohraje, zaplatí všechny soudní výlohy. Dluh, který je teď už v řádech stamilionů, se tak bude dál navyšovat.