Českolipská radnice vrátí přeplatky za jízdné v MHD

Čeká Lípa – Ačkoli na linkách MHD v České Lípě nejezdí její autobusy už dva a půl roku, stále dluží firma Vett cestujícím peníze za předplatní jízdné. Dohromady chtějí bývalí cestující vrátit kolem 200 tisíc korun. Protože se firma stále nemá k vrácení přeplatků, radnice se rozhodla lidem peníze zaplatit sama a částku pak vymáhat po dopravci soudně. Vyplácet peníze začne město v druhé polovině srpna.

O peníze, které vložily na elektronické předplatní karty se hlasí 705 lidí. Karty přestaly platit bez předchozího varování v únoru 2008, ze dne na den přestaly jezdit i autobusy firmy Vett. Dopravce jim zatím dluží přes 160 tisíc korun. Radnice ale očekává, že se ještě ozvou další lidé, kteří se nemohou dostat ke svým penězům. Celková částka by se tak mohla přiblížit ke 200 tisícům. Podle cestujících měl někdo na kartě kolem stovky korun, jiní ale mnohem více.

Radnice bude peníze, které vyplatí majitelům předplatních karet, vymáhat společně s dalšími pohledávkami. „Společnou žalobou přidáme ty peníze k soudnímu řízení, které už s firmou Vett máme,“ uvedla starostka Hana Moudrá.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Radnice sama chce vrátit 70 milionů korun, které město zaplatilo na zálohách. Doprava byla podle vedení města předražená. „Jezdili kilometr za 80 korun,“ upřesnila starostka. Obvykle přitom města dopravcům dávají zhruba polovinu.

Vett je naopak přesvědčen, že město porušilo zákon, když uzavřelo smlouvu s jiným dopravcem. „Celá kauza je jen prostředkem ke znemožnění provozování městské autobusové dopravy mým klientem,“ sdělil právník firmy Michal Říha. Sporem se už zabýval krajský soud, který projednávání zastavil a v současnosti se jím zabývá krajský úřad.