Zavalený domek na opravu stále čeká

Stříbro (Tachovsko) – Poničený rodinný domek ve Stříbře na Tachovsku, na který se na začátku června sesuly městské hradby, čeká už dva měsíce na opravu. Nikdo zatím ani nezačal s odklízením sutin, které poškodily venkovní zeď, část podkroví i střechu. Radnice tvrdí, že je to věc najaté stavební firmy. Ta však namítá, že musela dlouhou dobu čekat na smlouvu s městem. Nejrychlejší byla nakonec plíseň, která se v domě šíří a opravu prodraží. V současné době je téměř jisté, že původně stanovený rozpočet na opravu stačit nebude.

Vydatné deště byly příčinou toho, že historické městské hradby nevydržely, a zřítily se na rodinný domek. Lavina kamení zavalila zadní stěnu domu a poškodila střechu. „Je tam poničená krytina a krov se bude muset vysadit novými krokvemi,“ uvedl statik Jindřich Ryneš. Dodnes se ale pouze zajistila střecha tak, aby do domu nepršelo a na tuny kamení a suti, které zavalily zadní stěnu domu, nikdo nesáhl. „Začíná mi v obýváku růst plíseň. Nejdříve to byl zelený proužek a nyní už mám bílou plíseň asi půl metru vysoko,“ prohlásila majitelka domu Vlasta Junkerová.

Majitelka domu obviňuje vedení města z nečinnosti. To se však brání, že nemůže ovlivnit stavební postup firmy, která má opravovat dům i hradby. A navíc, pro město je prý důležitý dohodnutý termín dokončení oprav, ne jeho zahájení. „Byl stanoven konečný termín a je v podstatě na firmě samotné, začne-li zítra nebo za dva týdny,“ konstatuje starosta Stříbra Miroslav Nenutil (ČSSD). Jenže vybraná firma nemohla s opravami začít dřív, chyběla totiž smlouva s městem. „Udělali jsme cenový návrh, připravili jsme smlouvu o dílo a včera nám to rada odsouhlasila,“ prohlásil manažer stavební firmy Boris Antropius.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

S opravami se nakonec začne po více než dvou měsících od doby, kdy městské hradby dům zavalily. Už teď je ale jisté, že původní rozpočet stačit nebude. Hradby i dům by měly být opraveny nejpozději do konce září letošního roku.