Občané Prahy 10 uspěli, uhájili park před nápady radnice

Praha - Radnice Prahy 10 se po třech měsících vzdala megalomanského projektu revitalizace parku u metra Strašnická. Donutila ji k tomu petice obyvatel a permanentní tlak občanského sdružení. První parkové úpravy začaly ve vší tichosti v dubnu poté, co vedení městské části schválilo výstavbu restaurace, tenisových kurtů, minigolfu, nohejbalových a volejbalových hřišť, aniž by se ptalo na názor zastupitelů natož starousedlíků. Nicméně o tom, jak skutečně bude strašnický park vypadat, se rozhodne až po volbách.

Podle Michaely Jelínkové z občanského sdružení Útulné Strašnice chtěla městská část využít park ke komerčním účelům, a to se místním nezamlouvalo. Na rozloze 13 tisících metrů čtverečních měla městská část proinvestovat 60 milionů korun.

Na konci července od části projektu ustoupila. Výstavba restaurace a sportovišť na dvou třetinách plochy parku se zatím nebude realizovat. Minigolfové hřiště s relaxační zónou ano, takový je kompromis mezi radními a starousedlíky. Relaxační park by měl být volně přístupný, otevřený od osmi hodin ráno do 20 hodin večer, zpoplatněno bude jen půjčování pomůcek pro minigolf. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Mluvčí radnice Prahy 10 Jan Charvát zdůraznil, že radní jsou připraveni demokraticky vyslechnout názory občanů. Pokud budou přesvědčivé a odůvodněné, chtějí se jimi řídit. V tuto chvíli by mělo být jasné například to, že nebude pokácen stoletý topol Billy, na jehož záchranu uspořádalo sdružení Útulné Strašnice v květnu protestní akci. 

Rekonstruovaná část parku se má otevřít na konci září. Do té doby však radní ještě můžou zažít horké chvilky kvůli stavebním zakázkám, které podle občanského sdružení byly zadávány velmi zvláštně, mezi dvě firmy a přímo. Tento problém v tuto chvíli řeší antimonopolní úřad.
  

Občanské sdružení chce po komunálních volbách koncem října s budoucím vedením radnice iniciovat schůzku, na které by se dohodla podoba revitalizace zbylé části parku. Projekt tenisových kurtů a nohejbalových hřišť zatím nemá podporu u TOP 09 ani Věcí Veřejných.

  • Vizualizace parku Strašnice podle projektu MČ Praha 10 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185327.jpg
  • Park Strašnice - návrh MČ Prahy 10 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185341.jpg