Do Dubňan se sjeli lidé s Parkinsonovou chorobou

Dubňany - Lidé bojující s Parkinsonovou chorobou dnes v Dubňanech na Hodonínsku soutěžili v několika disciplínách, například v kopech na branku nebo hodech na koš. Součástí programu akce zvané Parkinsoniáda byly i přednášky fyzioterapeutů a neurologů. Třetího ročníku mezinárodní akce se zúčastnilo téměř 80 lidí trpících tímto závažným neurologickým onemocněním a zhruba stejný počet dalších účastníků.

„Dnes jsme se snažili ukázat sami sobě, že za něco ještě stojíme. Důležité je pravidelně cvičit a trénovat,“ uvedl organizátor Jan Škrkal z klubu Parkinson Slovácko, který sám chorobou trpí. Lékaři mu ji diagnostikovali v roce 2004. Podle něj se ale nemoc začala projevovat už o několik let dříve. „Začalo to špatnou pohyblivostí nohy a třesem ramene. Neurolog to poznal na první pohled a já jsem mu nechtěl věřit,“ přiznal Škrkal.

S nemocí začal pobojovat a je inspirací pro ostatní. V Dubňanech na Hodonínsku už uspořádal třetí Parkinsoniádu, kterou by v příštích letech rád přesunul i do zahraničí. Hlavním adeptem je některé z pohraničních míst v Polsku. V dalším roce by chtěl setkání uspořádat třeba na Slovensku nebo v Rakousku. „Pokud příští ročník v Polsku nebude, dáme si raději na rok pauzu. Mám trochu obavy, že by popularita akce mohla klesnout,“ dodal Škrkal. Letošního setkání se měl původně zúčastnit i bývalý slovenský prezident Michal Kováč, který s nemocí sám bojuje a v minulosti byl v péči brněnských lékařů. Kvůli zdravotním obtížím nakonec nepřijel.

Parkinsonovou chorobou v Česku trpí asi 20 000 lidí a jejich počet neustále stoupá. Nemoc se projevuje třesem a ztuhlostí, lidé mají potíže s pohybem, v některých vážných případech jsou odkázáni zcela na pomoc okolí. Pohyb a léky přispívají ke zpomalení postupu nemoci.