Chrastava a Raspenava uklízejí, pomáhá armáda i dobrovolníci

Chrastava/Raspenava (Liberecko) – Obce na severu Čech v blízkosti Liberce se vzpamatovávají z víkendového přívalu záplav. Lidé z Chrastavy, Bílého Kostela či Raspenavy mají za sebou další probdělou noc, kterou strávili úklidem, někteří stále s hladinou vody po kolena. Místní řeka Jeřice již sice kulminovala a postupně klesá, situaci však komplikují přetrvávající problémy s dodávkou plynu a elektřiny, nedostatek pitné vody i zničené komunikace. Na Liberecko vyjeli pomáhat další vojáci. Přímo v Chrastavě je likvidace škod rozdělena do šesti etap, centrum obce se podle místních bude obnovovat několik měsíců.

Zahrady Bílého Kostela, obce sousedící s Chrastavou, jsou stále ve většině případů souvislou vodní plochou. Hladina vody se místy drží ve výšce půl metru i výše. Lidé věnovali dlouhé noční hodiny úklidu svých domů, i když mnohým z přízemního vybavení příliš nezbylo. „První malá povodeň proběhla ve čtyři ráno, v poledne přišly během tři čtvrtě hodiny dva metry vody,“ řekl obyvatel Bílého Kostela Vít Beňo při pohledu na zničený interiér kuchyně či obývacího pokoje.

Podobný obrázek se vyskytl o pár kilometrů dál v samotné Chrastavě. Následky rozlité řeky Jeřice zde zaměstnaly skupiny armádních jednotek i dobrovolníků. Ulice jsou plné vyneseného nábytku a nánosu bahna, mnohé chodníky jsou navíc rozpadlé. Lidé usilovně pracují na úklidu svých domovů i 20 hodin a vše koordinuje nepřetržitě fungující štáb, který na radnici shromažďuje požadavky na čerpadla i materiál.

Ohlasy z postižené Chrastavy:

Ludvík Gujda, obyvatel Chrastavy: „Tohle byl původně náš byt. Byl tu obývák, plně zařízený - a není z toho vůbec nic…“

Petr Peroutka, dobrovolník: "Po pravdě řečeno, já už jedu druhou noc, takže…"

Alexander Mrijaj, spolumajitel restaurace: „Všude bylo bláto. Chlapi makali jako blázni, už nemůžou…“

V Raspenavě se již podařilo obnovit dodávky elektrického proudu ve většině domácností. Do města mají v blízké době dorazit vojáci, kteří se tak připojí k pomáhajícím hasičským sborům. V oblasti Raspenavy přestalo pršet kolem 9:00. Příznivé zprávy přicházejí také z blízké obce Višňová, kde se podařilo opravit poškozené sloupy elektrického vedení.