Zpronevěřené peníze na kulturu v Karlovarském kraji

Karlovy Vary – Kriminalisté obvinili jednoho úředníka Karlovarského kraje a majitelku zábavní agentury z podvodu. Oba si postupně rozdělili část peněz ze 700tisícového rozpočtu na kulturní akce. Peníze teď musí krajskému úřadu splácet. Oběma obviněným hrozí podle trestního zákona až dva roky vězení.

35letý zaměstnanec krajského úřadu zpracovával objednávky na kulturní akce, které poslal zprostředkovatelské agentuře. Její 40letá majitelka pak Karlovarskému kraji vystavovala faktury. „Šlo o projekt vzdělávání středních škol v oblasti kultury, kdy se jednalo o jednotlivé projekty, písničkáře a hudební skupiny,“ informoval ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek.

Nejméně v pěti případech se vystoupení nekonala nebo jich bylo méně. Peníze však agentura úřadu nevrátila. Její majitelka a krajský úředník si je pravděpodobně rozdělili. Podle policie k tomu docházelo systematicky po malých částkách od roku 2006. Podle policie vznikla krajskému úřadu škoda 140 tisíc korun.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Roman Rokůsek podal trestní oznámení. „Policisté z hospodářské kriminálky v Karlových Varech obvinili muže a ženu z trestného činu podvodu,“ upřesnila mluvčí Policie ČR Karlovarského kraje Kateřina Dohnalová. Policii na případ upozornil kraj poté, co provedl zpětnou kontrolu účetnictví na svém odboru kultury. Vedoucí odboru a příslušný vedoucí oddělení s příslušným pracovníkem byli propuštěni.

Obviněný úředník ani majitelka agentury nebyli celý den k zastižení. Policisté vyšetřování případu ukončili, státní zástupce podal návrh na žalobu. Oběma obviněným hrozí až dva roky vězení.