Slatiňany kritizují přístup Pardubického kraje

Pardubice - Ne všude jde odstraňování škod hladce. Například vyplavení obyvatelé na Chrudimsku si stěžují na nezájem úřadů a zbytečnou byrokracii. Radnice postižených obcí se navíc podivují nad přístupem Pardubického kraje, který oznámil, že o případné finanční pomoci rozhodne až příští týden. Nejprve prý chce následky povodní a škody zmapovat.

Romana Olejníka vyplavila stoupající říčka Bylanka. Když mu nabízely pomoc úřednice sociálního odboru, jako první předložily formuláře. „Vyplňovat nějaké papíry, běhat po úřadech, tak to je k ničemu. Měli by říct, tady vám dáváme třeba pět tisíc a pomožte si,“ zlobí se Roman Olejník.

Na složité úřední postupy si stěžuje i majitel sousedního domu. „Když nemám nic a úředníci mě nutí, abych sháněl nějaké papíry a běhal na úřad, že mi až potom nějaká komise přidělí peníze, tak to se mi zdá divné,“ dodává Petr Adamec.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Rychlou pomoc potřebovala také radnice ve Slatiňanech. Spoléhala na Pardubický kraj. „Z vedení Pardubického kraje mě osobně kvůli nějaké pomoci ještě nikdo nekontaktoval,“ podivuje se starosta obce Ivan Jeník. „Kdokoliv ze starostů má na mě i na pana hejtmana telefon. Ten je sice na dovolené, ale je v České republice,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. 

Krajští radní chtějí o finanční pomoci postiženým obcím rozhodovat příští týden ve čtvrtek. Podle bývalé pardubické radní Marie Málkové je to však zbytečně pozdě. Vedení kraje však namítá, že situace nebyla natolik vážná, aby jednal krizový štáb a mimořádná rada. „To, co bylo potřeba udělat okamžitě, se udělalo. Další kroky budou následovat, až zjistíme skutečnou potřebnost,“ vysvětluje Roman Línek. 

Do Slatiňan mezitím dorazila pomoc od lidí z Vysočiny, konkrétně z Hamrů nad Sázavou. „Není potřeba dovést toho hodně, ale rychle,“ je přesvědčen starosta tamní obce Hubert Křesťan. 

Jenom ve Slatiňanech velká voda postihla bezmála osmdesát domů. Úklid a následné opravy se nedají počítat na dny ani týdny, ale na měsíce.