Městům se vyplácí vypisovat zakázky, stavební firmy mají málo práce

Nová Paka - Jak se dá na veřejné zakázce výrazně ušetřit, zjistili radní v Nové Pace na Jičínsku. Tím, že vyhlásili novou soutěž na regeneraci sídliště, cenu zakázky snížili téměř o čtyřicet procent. Úspory přitom očekávají také další města. Přičítají to ekonomické situaci, kvůli které mají stavební firmy méně práce. Zástupci měst shodně říkají, že uspořené peníze použijí na další investice. Například v Nové Pace bude regenerace sídliště rozsáhlejší, než se plánovalo.

Když radnice v Nové Pace vypsala soutěž na regeneraci sídliště, přihlásilo se sedm firem s podobnou nabídkou. Ta nejnižší byla devět milionů čtyři sta tisíc korun. Městu se to nelíbilo, soutěž zrušilo a vypsalo novou. To se vyplatilo. Zájem firem byl takřka třikrát větší a celková cena klesla o více než tři a půl milionu. „Je paradox, že i v tom druhém výběrovém řízení zvítězila stejná firma, ovšem s podstatně nižší částkou,“ řekl místostarosta Nové Paky Josef Hendrych.

Podobnou zkušenost má magistrát v Hradci Králové. O rekonstrukci fotbalového areálu Bavlna projevilo zájem dvacet společností, přičemž dříve se do podobných projektů hlásila tak desítka firem. Město nepochybuje o tom, že díky tomu ušetří. „Obecně se ukazuje, že zakázky, které vypisujeme od počátku roku, jsou levnější až o třicet procent. To znamená, že i tady čekáme úspory,“ konstatoval Václav Svoboda, mluvčí Magistrátu města Hradec Králové.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Že je momentálně v oboru větší konkurence, potvrzují i zástupci stavebních firem. „Firmy registrují mnohem větší zájem o účast ve výběrových řízeních. Do nich se hlásí více firem, roste konkurence,“ řekl Vladimír Ujec, mluvčí VCES. „Podle našeho názoru je to jeden z vedlejších efektů hospodářské krize,“ podotkl Svoboda.

Stavební práce
Zdroj: ČT24