Na Liberecku míří na skládky tuny odpadu

Liberec - Lidé ze zaplavených měst a obcí se zbavují veškerého poničeného vybavení a majetku. Obrovské haldy odpadu jsou teď všude, kudy se velká voda prohnala. Z hygienických důvodů je nutné odpad co nejrychleji odvézt, proto míří téměř bez třídění rovnou na skládky. Některé z nich jsou však již přeplněné, a tak hrozí, že začnou vznikat i skládky černé.

Vše, co zasáhla povodňová vlna, teď mizí na skládkách. Jde především o nábytek, elektrospotřebiče, oblečení, hračky a další předměty. Celkové množství odpadu však zatím nikdo nedokáže odhadnout. Půjde ale o tisíce tun. Jen z Bílého Kostela, který má zhruba osm set obyvatel, už odjelo pět set nákladních aut plných odpadu. Starosta přitom odhaduje, že ještě dvojnásobek odpadu v obci stále zůstává. 

Skládky v regionu doslova praskají ve švech. Do Košťálova se vozí odpad zadarmo, kraj vše zaplatí později. V Chotyni rychle dochází kapacita. „My máme denní příjem kolem třiceti tun, kdežto při těchto záplavách to bylo až tři sta padesát tun denně, to je desetinásobek. Na to tato skládka nemá kapacitu,“ upozorňuje správce skládky Tomáš Binder. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Odpad většinou míří na skládky tak, jak ho vojáci před domy naberou. Například v okolí Chrastavy se ale z odpadu třídí alespoň dřevo. „V tuto chvíli neřešíme, kdo a jak to bude zpracovávat, je to řešení krizové,“ zdůrazňuje ředitel Lesů ČR Liberec Ludvík Řičář. „Nejde jen o odpad, kontaminovány jsou také vody, takže čím dřív z ulic odpad zmizí, tak tím lépe,“ říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. 

Místní obyvatelé také upozorňují, že jsou potřeba i specialisté pro likvidaci uhynulých zvířat, především slepic. Právě uhynulých zvířat a zkaženého masa je nutné zbavit se co nejrychleji. „Dá se říct, že už dnes je pozdě. Jak voda klesá, tak se objevují další mrtvá zvířata,“ uvádí ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Josef Král. 

Dosud putovalo na kafilerii více než pět set utopených králíků a slepic, desítka koz, pět prasat a pět a půl tuny masa a masných výrobků. Veterináři očekávají, že zhruba stejné množství uhynulých zvířat a zkaženého masa ještě kontejnery asanačního podniku v dalších dnech svezou.