Prastarý Hartenberg se těší péči dobrovolníků z celého světa

Sokolov - Hrad Hartenberg na Sokolovsku je mnohem starší, než se dosud předpokládalo. Archeologové po letošním výzkumu zjistili, že historie památky sahá až do 13. století. První písemná zmínka o něm přitom pochází až ze 14. století. Letošní archeologický výzkum tak prodloužil jeho stáří o 150 let.

I letos se na hrad sjeli dobrovolníci z celého světa, kteří pomáhají s jeho záchranou. Hartenberg totiž patří mezi nejstarší památky na českém území. Archeologové jeho opravdové stáří určili podle zbytků kvádříkového zdiva, které lze datovat podle zásypu do první poloviny 13. století.

Poprvé začali archeologové zkoumat Hartenberg před 15 lety. Tehdy se ale dostali jen k první bráně. Dál mohli až po roce 2000, kdy hrad koupil Bedřich Loos. „Začal hrad rekonstruovat, odstraňovat sutiny a my jsme měli možnost se podívat i do té nejzajímavější části hradu, do paláce,“ vypráví archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák. Hrad byl kompletně zřícený, byla tam mocnost sutin až kolem sedmi metrů a začalo se s postupným statickým zajišťováním.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Od začátku s obnovou památky pomáhají i dobrovolníci ze zahraničí. Každý rok v srpnu se účastní takzvaných pracovních a uměleckých kempů. Letos jich přijelo skoro 30. Jun Ojasni z Japonska si například pochvaluje poznávání nových přátel, s nimiž prý zažívá skvělé prázdniny, podobně jako jeho kamarádi z Ruska, Česka i Itálie. Dosud se na záchraně památky podílely stovky lidí z celého světa, i díky tomu je hrad v případě zájmu částečně přístupný veřejnosti.