Jih Čech „zdobí“ dva provizorní mosty, na nové nejsou peníze

Český Krumlov - Na jihu Čech zůstávají celých osm let po katastrofálních povodních v roce 2002 stále dva vojenské mosty. Výstavba nových je podle starostů velkým problémem, zatím se jim nepodařilo sehnat na ně dostatek peněz. Za používání montované konstrukce navíc platí v Českém Krumlově nájem, naopak v Římově ji z armádního výprodeje odkoupili.

Modrý most s dřevěným povrchem, který spojuje břehy Malše pod římovskou přehradou, byl původně tmavě zelený. Už léta jej ale využívají především chataři a cyklisté. Radnice konstrukci získala z armádního výprodeje, přišla na 2 miliony. Navíc většinu peněz obci zaplatila dotace. Nový most, který by stál 10 milionů, se tak už stavět nebude.

Osm let stojí podobná konstrukce také pod pivovarem v Českém Krumlově. Původní odnesla velká voda. Místní radnice tady chtěla postavit otočný most, ale neuspěla, protože peníze dosud nemá. „Byl by to most, který by se v případě povodní otevřel, aby nebránil průtoku vody,“ vysvětluje mluvčí městského úřadu Jitka Augustinová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od Římova v Krumlově vojenský most kupovat nehodlají, na místě ale zůstává, a proto za něj musí radnice platit. Ročně pošle do státní pokladny desetitisíce korun. Přesto se to městu vyplatí, protože most je důležitou přístupovou do historického centra.

Podle zástupců kraje jde o dva výjimečné případy. Povodně v roce 2002 strhly nebo poškodily na 50 mostů, na jejich místě stojí už nové. Jejich výstavba trvala šest let a vyžádala si stovky milionů korun.