Z Ostravy do Prahy se možná bude létat jen jednou denně

Ostrava/Mošnov - Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas písemně žádá ministra dopravy Víta Bártu, aby podpořil zachování leteckého spojení mezi Ostravou a Prahou. Podle zatím nepotvrzených informací chce totiž ČSA tuto linku buď výrazně omezit, nebo dokonce zrušit. Letiště v Mošnově má přitom už jen další dvě pravidelné linky, a to do Vídně a přes léto do Zadaru. Zrušení linek do Prahy nahrává i konkurenčnímu letišti v polských Katovicích, které je na tom už teď nesrovnatelně lépe.

Místo současných čtyř pouhý jeden spoj denně. Tak by mohlo vypadat letecké spojení mezi Ostravou a Prahou od začátku zimní sezony. Letiště Leoše Janáčka ještě oficiální stanovisko ČSA nezná. Myslí si ale, že by to byla škoda. „V každém případě v celkovém objemu cestujících je to téměř dvacet procent lidí, co z ostravského letiště odlétá, a myslíme si, že linka mezi Ostravou a Prahou je velmi dobře vytížená,“ tvrdí mluvčí Letiště Ostrava Michaela Kubešová.

„Letový řád pro zimní sezonu nebyl dosud schválen a dílčí fázi přípravy tohoto letového řádu společnost nebude komentovat. Informace zveřejníme ještě v srpnu nebo na přelomu srpna a září,“ prozradila pouze mluvčí společnosti ČSA Hana Hejsková. Letiště Leoše Janáčka bojuje s úbytkem cestujících. Letos jich odbaví přes 300 tisíc, to je asi o deset procent méně než loni. Největší konkurent - polské letiště v Katovicích jich ale bude mít téměř desetkrát více. Nabízí teď 31 pravidelných linek a stejně tolik charterových letů.

„Katovické letiště je určitě velkým konkurentem letiště ostravského. V době, kdy to ostravské přešlapovalo na místě a přemýšlelo se, co s ním bude dál, se to katovické začalo rozvíjet a tento náskok se zatím nedaří dohnat,“ potvrdil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

„Ta konkurence Ostravy je skutečně stále menší a menší, nedaří se jí rozvíjet tak rychle jako Katovicím. Důvodem je i to, že působíme na mnohem větším trhu. Slezsko má pět milionů obyvatel, a to je skutečně velký potenciál,“ myslí si i předseda představenstva Letiště Katowice – Pyrzovice Artur Tomasik. Pokud ČSA počet letů z Ostravy do Prahy sníží, bude to nejdříve od 1. listopadu.

  • Letiště v Mošnově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186633.jpg
  • Letiště v Mošnově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186634.jpg
  • Pilotní kabina letadla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186636.jpg