Muzeum spotřebičů je nyní v Olomouci

Olomouc – Do Olomouce se muzeum spotřebičů přesunulo v rámci putovní výstavy. V nákupním centru Olomouc City tak mohou návštěvníci shlédnout exponáty mapující vývoj elektrických zařízení od počátku minulého století do současnosti. Přes sto technických přístrojů se sešlo zcela náhodou. Celá myšlenka totiž vznikla ze soutěže mezi sběrnými dvory.

Gramofony, tranzistory, televize – aparáty, které kdysi stávaly na stolcích u babiček a pradědů, si teď mohou znovu připomenout návštěvníci jedinečné výstavy. Manažerka výstavy Jitka Šimková informovala, že sběrné dvory měly za úkol sesbírat nejcennější přístroje, které měly ve svém portfoliu a poslat je do Olomouce.

Přístroje, které v unikátní sbírce chyběly, potom doplnily exponáty z Technického muzea v Brně, které se postaralo i o zakonzervování vzácných nalezených kusů. Podle odborníků je jich na výstavě požehnaně. „Nejstarší přístroj na výstavě je Edisonův fonograf, odborníci ho datují do roku 1895,“ nechal se slyšet odborný pracovník Technického muzea v Brně Jiří Macek.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Za zmínku stojí i přístroj s výrobním číslem 1 – dálnopis vyrobený v 60. letech ve Zbrojovce Brno. Prvenství si odnáší ale i řada dalších technických vymožeností. Výstava se bude po českých městech konat ještě rok, poté ty obyčejnější spotřebiče poputují, tak jak razí heslo výstavy, k ekologické recyklaci. Na některé si ale brousí zuby muzejníci.

Součástí výstavy jsou také interaktivní panely, kde si mohou zájemci zahrát staré počítačové hry, nebo si poslechnout první vysílání televize a rozhlasu.