Věž stříbrského kostela je po opravě a přístupná

Stříbro – Děkanský kostel Všech svatých ve Stříbře má opravenou věž, navíc je tato městská dominanta po 70 letech opět přístupná veřejnosti – vůbec poprvé organizovaně. Věž je vysoká 51 metrů, ochoz je v 38 metrech. Kostel sám stojí na vyvýšeném místě, návštěvníkům tak nabízí pozoruhodný výhled na osmitisícové město a jeho okolí. Na věž je možné chodit pouze v rámci prohlídky s průvodcem, kvůli bezpečnosti se tam mohou vydat nanejvýš dvanáctičlenné skupiny. K ochozu vede 144 schodů po strmém dřevěném schodišti. K návštěvě nové vyhlídky je tak potřeba i dobrá fyzička a taky trochu odvahy.

Stříbro na opravu věže, která trvala asi půl roku, získalo z norských fondů 1,25 milionu korun. „Opraveno bylo schodiště i patra, dělala se nová dlažba ochozu, jenž byl podle pamětníků naposledy veřejnosti zpřístupněn před druhou světovou válkou,“ přiblížil starosta Miroslav Nenutil. Tehdy však byly prohlídky spontánní, podle ředitele městského muzea Pavla Plánky začínají nyní první organizované prohlídky s návštěvním řádem.

První návštěvníci byli z výhledu nadšeni. „Je odtud vidět Sedmihoří, Racovský vrch – krásný výhled. Ani jsem nevěděl, že to ve Stříbře máme,“ pochvaloval si muž hledící z věže. Potěšení neskrýval ani farář Jiří Hájek. „Je důležité, aby se lidé rozhlédli po okolí, aby nebyli jenom zavřeni ve svém bytě,“ podotkl.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Stříbrský kostel je dobře přístupný i pro turisty z jiných míst. Od nádraží je vzdálen kilometr, auto lze odstavit na sousedním náměstí.